Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) lansează „FIA – Fii antreprenor acasă! Investește în viitorul tău!”
CCIR a demarat un proiect inovator pentru a sprijini românii din Diaspora care doresc să-și dezvolte afaceri în România. Acest proiect numit „Fii Antreprenor Acasă!” are ca obiectiv ajutorarea acestor persoane să investească în țara lor de origine și să-și construiască o viață și o carieră aici.
Detalii despre proiect
Proiectul va dura 36 de luni. În prima etapă, care durează 12 luni, se vor derula activități de informare și promovare a proiectului în rândul a cel puțin 10.000 de români din diaspora. Aceștia vor avea apoi ocazia să participe la un training online în domeniul antreprenoriatului. Programul de formare va cuprinde minim 40 de ore/cursant, având o componentă atât teoretică, cât și practică. Pentru a promova cursul, participanții vor da un test online. Din rândul acestora, se vor selecta 22 de planuri de afaceri care vor putea beneficia de finanțare, înscrierile pentru obținerea acesteia urmând a se face după absolvirea cursurilor.
Finanțare pentru afaceri non-agricole
Proiectul „Antreprenor Acasă” oferă românilor care se întorc în țară șansa de a primi o finanțare de aproximativ 33000 de euro pentru a-și înființa o afacere non-agricolă. Acest proiect, cofinanțat din fonduri europene, se va desfășura pe o perioadă de trei ani și se adresează unui număr de 350 de participanți.
Concursul de planuri de afaceri
Participanții la proiect au șansa de a intra într-un concurs de planuri de afaceri. Cele mai bune 56 planuri de afaceri non-agricole, cu excepția celor din regiunea București-Ilfov, vor fi finanțate și vor primi servicii personalizate de consiliere, consultanță sau mentorat pentru dezvoltarea afacerii.
Finanțare și Impact
Valoarea totală eligibilă a proiectului „Antreprenor Acasă” este de 15,1 milioane de lei, din care 12,8 milioane de lei sunt o contribuție a Uniunii Europene, iar restul provine din bugetul național al României. Antreprenorii care aplică pentru a beneficia de finanțare sunt obligați să creeze minim două locuri de muncă în cadrul afacerii pe care o înființează.
Impactul proiectului este dublu. Pe de o parte, se dorește atragerea forței de muncă calificate și înalte calificate spre România, iar pe de altă parte, se urmărește dezvoltarea investițiilor în sectoare economice emergente și cu potențial competitiv, astfel încât să se contribuie la creșterea competitivității economiei românești și la îmbunătățirea nivelului de trai și de angajare la nivel local.