Gestionarea DESEURILOR este obligatorie prin lege

Orice firma din Romania produCe deseuri in activitatea zilinica! De aceea, trebuie sa stiti ca Legea nr. 211 instituie amenzi intre 15.000 si 40.000 de lei pentru abateri legate de gestionarea deseurilor atat pentru firmele private, cat si pentru institutiile publice!

Aspecte obligatoriu de cunoscut despre gestionarea deseurilor.

1.Legislatia romaneasca va obliga sa intocmiti mai multe tipuri de raportari de protectia mediului, in functie de specificul de activitate.

  •     Registrul de Evidenta a Gestiunii Deseurilor;
  •     Raportari catre Agentia pentru Protectia Mediului pentru: deseuri, ambalaje, substante toxice si periculoase, poluanti in aer, apa si sol;
  •     Raportari PRTR (Registrul Poluantilor Emisi si Transferati);
  •     Raportari catre Apele Romane;
  •     Raportari catre Administratia Fondului pentru Mediu.

2.Aveti obligatia sa instruiti un consilier juridic angajat care sa fie responsabil cu actele normative din domeniul managementului deseurilor, sa ofere sprijin respnsabilului de mediu si care sa va reprezinte/asiste in relatia cu autoritatile publice de control.

3. Se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 de lei la 7.500 de lei:

  •     absenta evidentei gestiunii deseurilor.
  •     inscrierea de date incorecte in evidenta gestiunii deseurilor
  •     neutilizarea codurilor deseurilor prevazute in anexa 2 pentru evidenta gestiunii deseurilor
  •     netransmiterea catre autoritati a evidentei gestiunii deseurilor

4.Producator de deseuri nu inseamna numai fabricant, ci oricine “pune pe piata” produse care se vor transforma in deseuri reglementate. Vorbim aici despre ambalaje (hartie-carton, plastic, sticla, metal, lemn), dar si despre echipamente electrice si electronice, baterii si acumulatori, uleiuri minerale sau anvelope.

5. Ca producator sau detinator de deseuri, aveti obligatia valorificarii acestora, conform art.13 din Legea 211/2011. Pentru fiecare kg de deseu care ar fi trebuit valorificat si nu a fost valorificat se plateste o contributie la Fondul de Mediu de 2 lei/kg.

Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se realizeaza, dupa caz, de comisari si persoane imputernicite din cadrul Garzii Nationale de Mediu, precum si din cadrul autoritatilor administratiei publice locale, conform atributiilor stabilite prin lege.

 

 

Recomandare

"Niciodată să nu spui că un contabil aduce credit profesiei sale; un contabil bun aduce debite profesiei sale."

Charles J.C. Lyall

 

"Experienta m-a invatat cateva lucruri. Primul este acela de a-mi asculta instinctul, indiferent de cat de bine suna ceva pe hartie. Al doilea este ca in general esti mai castigat daca ramai alaturi de ceea ce cunosti, iar al treilea lucru este ca uneori, cele mai bune investitii sunt cele pe care nu le faci."

Donald Trump