Fuziunea si divizarea

Beneficii legate de consolidarea pe piata a companiei, restructurarea, retehnologizarea, dorinta de sporire a gradului de profitabilitate sau existenta unor deficiente in cadrul unor firme, la care se adauga alte considerente economice si sociale, obtinerea unei cote mai mari de piata locala sau chiar extinderea in alte regiuni geografice, sunt cativa dintre principalii factori care ii determina pe administratorii, patronii sau actionarii unor societati comerciale sa recurga la fuziunea sau divizarea societatilor.

Se poate realiza in 2 moduri:

  • Fuziunea prin absorbtie.
  • Fuziunea prin contopire.

Fuziunea prin absorbtie.

a) una sau mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei alte societati in schimbul repartizarii catre actionarii societatii sau ai societatilor absorbite de actiuni la societatea absorbantasi, eventual, al unei platiin numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate (fuziunea prin absorbtie);

Divizarea este operatiunea prin care:

  1. a) o societate, dupa ce este dizolvata fara a intra in lichidare, transfera uneia sau mai multor societati totalitatea patrimoniului sau, in schimbul repartizarii catre actionarii societatii divizate de actiuni la societatile beneficiare si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate;
  2. b) o societate, dupa ce este dizolvata fara a intra in lichidare, transfera totalitatea patrimoniului sau mai multor societati nou-constituite, in schimbul repartizarii catre actionarii societatii divizate de actiuni la societatile nou-constituite si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate.

Prima etapa in realizarea fuziunii sau divizarii consta din intocmirea unui proiect de fuziune sau de divizare:

Conform dispozitiilor art. 241 din Legea nr. 31/1990 prevad ca administratorii societatilor care urmeaza a participa la fuziune sau la divizare vor intocmi un proiect de fuziune sau de divizare care va cuprinde urmatoarele elemente:

Fuziunea  si divizarea societatilor comerciale 

Creati facturi personalizate  Particularizati logo, culorile si campurile de facturi. Genereaza facturi in timpul miscarii cu aplicatia mobila.
colaborati cu mai multi utilizatori. Oferiti acces la angajati si contabil mentinand in acelasi timp controlul asupra informatiilor pe care le puteti vizualiza.
Utilizati serviciul in timpul deplasarii. Verificati afacerea oricand, oriunde cu aplicatia mobila de pe telefon si tableta.
Asistenta
Va asistam si va oferim consiliere in elaborarea planului de fuziune sau divizare indiferent de domeniul de activitate al companiei dumneavoastra.
Reprezentare
Va reprezentam interesele privind acceptarea planului de fuziune sau divizare de catre Oficiul Registrului Comertului, ANAF si de catre Tribunalul competent sa aprobe operatiunea.
Siguranta
Va oferim asistenta privind modul de inregistrare in contabilitatea societatilor implicate a procedurii de fuziune sau divizare.