Studii de fezabilitate proiecte


Necesitatea unui studiu de fezabilitate apare in urmatoarele cazuri:[1]
- extinderea unei intreprinderi;
- infiintarea de noi unitati industriale in cadrul aceleiasi linii de productie;
- extinderea pietei unui / unor produse in afara tarii de origine.
Studiul de fezabilitate trebuie sa serveasca drept baza (tehnica, economica si financiara) deciziei de investitii intr-un proiect. El trebuie sa defineasca si sa analizeze elementele esentiale ale produsului in discutie, cat si diversele procedee de productie utilizate. Un astfel de studiu trebuie sa prezinte un proiect al capacitatii de productie bine definit, pe un amplasament bine ales si utilizand una sau mai multe tehnologii speciale in functie de materialele si de factorii de productie exacti, de costurile de investitie si de productie bine identificate si de un volum al vanzarilor care sa asigure un randament dat al investitiei.
Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie sa se faca apel la un proces interactiv, cuprinzand un ciclu de actiuni si de relatii pentru diversele variante posibile ale programelor de productie, de localizare si de amplasare, de tehnologie, de instalatii, de echipament mecanic si electric, de lucrari de constructii civile cat si de organizare, aspecte care se pot armoniza in asa maniera incat sa reduca la minimum costurile de investitie si de productie. Ca regula generala, un studiu de fezabilitate nu va fi satisfacator decat daca analizeaza toate elementele principale si implicatiile de baza ale unui proiect de investitii.
Studiul de fezabilitate trebuie sa tina seama de factorii de productie disponibili, de conditiile locale ale pietei si ale productiei, ceea ce necesita o analiza care sa poata fi transpusa in termeni de costuri si incasari. In masura in care aceste studii nu sunt legate de factorii de productie locali sau nu sunt adaptate acestora, ele risca sa genereze confuzie si sa antreneze o afectare negativa a resurselor unui investitor.
Studiul de fezabilitate nu reprezinta un scop in sine, el este doar un mijloc care permite sa se ajunga la o decizie de investitie, fara ca aceasta sa fie in mod necesar in conformitate cu concluziile studiului.
Evaluarea financiara a proiectului de investitii se realizeaza pentru a se vedea daca investitia este suficient de rentabila la nivelul intreprinderii, daca se obtin venituri care sa asigure recuperarea cheltuielilor si un profit. Deci, pentru un initiator care doreste sa-si investeasca capitalul in proiectul propus, obiectivul de baza al analizei financiare este sa determine daca investitia ii va genera pe viitor un flux de venit care sa regleze sau sa depaseasca costul de substitutie al capitalului.

 

Recomandare

"Niciodată să nu spui că un contabil aduce credit profesiei sale; un contabil bun aduce debite profesiei sale."

Charles J.C. Lyall

 

"Experienta m-a invatat cateva lucruri. Primul este acela de a-mi asculta instinctul, indiferent de cat de bine suna ceva pe hartie. Al doilea este ca in general esti mai castigat daca ramai alaturi de ceea ce cunosti, iar al treilea lucru este ca uneori, cele mai bune investitii sunt cele pe care nu le faci."

Donald Trump