Cumpararea vechimii pentru pensie:
Pana la 27 aprilie 2017, cu posibilitatea prelungirii termenului cu opt luni, cetatenii inca mai au ocazia temporara de a achita retroactiv contributia la pensii pentru perioade anterioare in care n-au fost asigurati in niciun sistem de pensii, insa numai in limita a cinci ani. (Legea nr. 186/2016)
- Orice persoana care inca n-a iesit la pensie si care are perioade anterioare neasigurate in niciun sistem de pensii, in limita a cinci ani anteriori datei incheierii contractului de asigurare poate achita retroactive contributia pentru pensie. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade in care persoana interesata era obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii.
- Contractele se pot incheia, cel putin deocamdata, doar intre 27 octombrie 2016 si 27 aprilie 2017, iar in aceeasi perioada trebuie facuta/facute plata/platile retroactiva/retroactive. Incepand cu data de 28 aprilie 2017, plata retroactiva nu va mai fi posibila, desi acest lucru s-ar putea schimba in curand – se preconizeaza prelungirea pana la 31 decembrie 2017
- Plata retroactiva a contributiei permite completarea stagiului de cotizare pentru obtinerea acestor tipuri de pensii in sistemul public.
- Contractul de asigurare se poate incheia cu casa de pensii de la domiciliul/resedinta persoanei interesate.
- In perioada stabilita de lege pentru incheierea contractelor de asigurare (27 octombrie 2016 - 27 aprilie 2017), persoanele interesate de plata retroactiva a contributiei pot incheia mai multe contracte de acest fel. „Intrucat legea nu interzice, persoanele interesate pot incheia in aceasta perioada de sase luni unul sau mai multe contracte de asigurare sociala, pentru perioade diferite”, a lamurit Gabriela Pintea, cu precizarea ca cerinta de baza „este aceea ca aceste perioade sa nu depaseasca cinci ani anteriori datei incheierii contractului”.
- Plata retroactiva pentru contributia la pensii este valabila pentru perioade anterioare neasigurate, insa numai in limita a cinci ani. Concret, plata se poate face pentru perioade cuprinse intre data incheierii contractului de asigurare sociala cu casa de pensii si ultimii cinci ani anteriori acestei date.
- Plata retroactiva a contributiei la pensii se poate face doar pentru perioade anterioare neasigurate, in limita a cinci ani. Mai exact, este vorba de perioade in care persoana interesata n-a fost asigurata nici in sistemul public de pensii, nici intr-un sistem neintegrat acestuia.
- Fiecare persoana interesata poate plati retroactiv pentru una sau mai multe perioade anterioare neasigurate, la alegere, in limita celor cinci ani.
- Persoanele pensionate nu pot face plati pentru completarea stagiului.
- Daca o persoana a depasit varsta de pensioanare dar inca lucreaza, este posibil sa achite retroactive contributia, deoarece un individ aflat in aceasta situatie nu este inca pensionar. Totusi, trebuie precizat ca, in acest caz, platile se pot face doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea indeplinirii varstei standard de pensionare.
- Plata retroactiva a contributiei la pensii este strict pentru completarea stagiului de cotizare nu pentru reducerea varstei de pensionare.
- Daca o persoana se afla in alta tara si vrea, totusi, sa plateasca retroactiv contributia la pensii, contractul de asigurare se poate incheia si de catre un individ mandatat (adica desemnat prin procura speciala) de catre persoana interesata de plata retroactiva a contributiei. In acelasi timp, plata se poate face inclusiv prin virament intr-un cont bancar indicat de casa teritoriala de pensii.